Zelf verse worst maken op z’n allerbest.

Zelfgemaakt is namelijk niet te vergelijken met de ‘verse’ worsten van de supermarkt Of maak je eigen droge worst. Denk aan de bekende Spaanse Chorizo en Fuet of je eigen Kosterworst Omdat je niet elke dag worst maakt, kun je beter gaan voor een groter portie die je na afloop, mits goed verpakt, prima kunt invriezen.

Wat ben je nodig voor verse worst maken:

– Een gehaktmolen; een klassieke die je vroeger wel eens in de keuken van oma zag. Een bekende is die van het merk Porkert. – Een worststopper; bij de luxere gehaktmolens kan de gehaktmolen vaak, in combinatie met een vulpijp, gebruikt worden als worststopper. – Gehakt snippers en een paar meter varkensdarm; te bestellen bij de betere slager. – Schoon keukengerei; hygiëne is één van de belangrijkste zaken in de keuken en helemaal bij het maken van worst. Zorg daarom voor schone snijplanken, schoon keukenmateriaal en zorg dat je vlees verser dan vers is.

Aan de slag

Het liefst ga ik te werk met grove varkenssnippers, deze zijn bij ons verdeeld in 20% of 30% vet Voor je eigengemaakte rookworst kun je ook kinnebak erbij gebruiken. Nu wordt het tijd voor het maken van het zogenaamde worstdeeg. Met andere woorden: de vulling voor de worst. Deze vulling moet in de eerste plaats bestaan uit, en dat is het belangrijkste van alles, een perfecte verhouding vlees en (vet)spek. Deze verhouding voor verse worst bestaat uit drie delen 20% vlees en één deel 30% vlees. Maal deze combinatie met de gehaktmolen (wij houden van grof 8 mm) en maak het gehakt op smaak met jouw eigen samenstelling aan specerijen, kruiden, peper en zout. Bekijk onze recepten eens voor inspiratie. Meng het gehakt goed, langdurig en stevig met de hand tot een mooi worstdeeg, maar voorkom dat het warm wordt. Dit worstdeeg is nu een lekker smaakvol gehakt. Om het op een worst te laten lijken moeten we nu het worstdeeg in een natuurdarm zien te krijgen. Hiervoor hebben we het worstdeeg, de natuurdarm en de zogenaamde worststopper of het vulpijpje op de gehaktmolen nodig. Spoel de darmen van tevoren door met water, dit om het overtollige zout te verwijderen en laat ze een paar uur in schoon koud water staan. Schuif de darm daarna over de pijp van de worststopper, vul het reservoir met deeg en draai voorzichtig aan de zwengel om het worstdeeg in de darm te persen. Doe dit niet te snel en niet te langzaam, en voorkom luchtbellen in de darm. Het is het handigst om dit eerst met twee personen te doen. Na een beetje oefening kun je dit rap alleen. Je kunt de darm wat langer maken voor verse worst of knijp de darm om de 10 cm voor zichtig in en draai rond voor saucijs.

En dan?

En braden maar en genieten van je eigen gemaakt verse worst. Heb je dit onder de knie maak dan is je eigen droge worst. Weet je niet waar te beginnen? voor recepten etc kijk eens op onze recepten pagina of Neus is rond op deze fb pagina (charcuterie & worst) vol enthousiastelingen die je bij vragen ook graag verder helpen.