Zelf een ham maken (basis)
- Prep Time: 1
- Total Time: 1 minute
- Category: charcuterie
- Method: zouten en drogen
- Cuisine: nl
Description
Simpel recept wat een heerlijke vleesmaak geeft en niet moeilijk is.
Om te beginnen kun je het beste met een varkensnek beginnen.
Ingredients
- Varkensnek 2 tot 3 kg, 4.5 liter water, 1000g colorozozout, 90g bruine suiker.
- 10g zwarte peper, 5 laurierbladen, 5 hele kruidnagels.
- Optioneel: rook oven.
- Hier vind u de benodigdheden.
Instructions
- Kook water om het te steriliseren en laat het afkoellen.
- Giet water in een schone plastic bak.
- Voeg de zout, bruine suiker en de kruiden eraan toe en roer goed door met garde.
- Voeg de varkensnek erbij. De ham moet helemaal onder de pekelmengsel staan.
- Doe iets zwaars op de varkensnek (niet metaal) zodat het niet naar boven komen drijven.
- Laat de varkensnek 3 tot 4 dagen in deze mengsel staan en keer regelmatig. (om te zien of de varkensnek klaar gepekeld is, kan jij een snee aan de diepe kant van de ham maken, het moet door en door roos van kleur zijn.
- Zou er enigzins schimmel vormen in deze periode moet de vlees uit de pekel gehaald worden en goed onder koud water geboend worden en in een opnieuw gemaakte pekelmengsel gedaan worden.
- Haal de varkensnek nu uit pekelmengsel en boen goed schoon onder koud stromend water.
- Laat ham nu 4 uur in koud water staan.
- Droog de varkensnek erna goed af.
- Hang ham op in een koele en goed geventaleerde plaats en laat voor 4-6 weken drogen.
- Of 1 week drogen en hierna koud roken.
Nutrition
- Fat: 20
Roast