Twentse erwten soep oftewel snert
Description
Traditionele twentse erwtensoep maken met spliterwten en varkenspoot
Voor de ouderwetse snert.
Ingredients
- 500 g spliterwten
- 200 g ontbijtspek
- 1 varkenspoot
- 1 kg krabbetjes of hamschijf of hakjes
- 1 prei
- 2 uien
- 3 aardappels
- 1 teentje knoflook
- 1 winterwortels
- 0.5 knolselderij
- 1 rookworst
- 0.25 bosje bladpeterselie
- zout
- versgemalen peper
Instructions
- Wel de spliterwten een nacht in ruim water.
- Spoel de spliterwten en breng ze samen met 2 liter water, ontbijtspek, laurierblaadje en varkenspoten aan de kook. Eventueel schuim dat boven komt drijven verwijderen met een schuimspaan. Laat op laag vuur circa 10 minuten trekken.
- Halveer de prei in de lengte, spoel schoon onder de kraan en snijd de prei in halve ringen.
- Pel en snijd de uien in grove stukken. Schil en snijd de aardappels in blokjes. Pel en snijd de knoflook grof. Schil en snijd de wortels en knolselderij in blokjes.
- Voeg de groente toe aan de soep. (Let op: de spliterwten bovenop.) Laat de soep circa 3,5 uur rustig koken en roer af en toe goed door. Eventueel aanvullen met water.
- Verwarm of gaar de rookworst volgens de gebruiksaanwijzing.
- Schep de varkenspoten en het spek uit de soep. Gooi de varkenspoten weg. Snijd het spek fijn en roer door de soep. Breng op smaak met zout en peper.
- Pluk en hak de peterselie en roer de peterselie door de soep.
- Snijd de rookworst in plakjes en roer deze door de snert.
- Eet smakelijk