Twentse boerenkool

stampot-boerekool
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
stampot-boerekool

Twentse boerenkool

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: jan aalvink

Description

Stamppot moos. recept van Karin Vaneker

Twentenaren gebruiken meer aardappels dan boerenkool in de stamppot. De boerenkool wordt gestampt, er worden aardig wat pannen gebruikt en het is gestampte pot ipv Eintopf (alles in 1 pan). Kuiltje voor ‘jus’, azijn, ribbetjes zijn typisch Twents, piccalilly is ‘stads’. Kookvocht wordt vaak weggegooid. Melk en boter (margarine of roomboter) door boerenkool is normaal.


Ingredients

Scale

Instructions

Voorbereiding

Bestrooi de ribbetjes met 50 gram zout (circa 3 eetlepels), goed inwrijven en 4 dagen in een bak in de koelkast bewaren. Gerookt spek in stukjes snijden.

Bereiding

  1. Spoel de varkensribbetjes af onder koud stromend water en laat het vlees ongeveer een uur staan in een bak met koud water.
  2. Doe 500 ml water, de ribbetjes en metworst in een ruime pan. Breng het aan de kook met de deksel op de pan en laat het het in ongeveer 1 uur gaar koken op laag vuur.
  3. Schil ondertussen de aardappelen en snijd ze in grove stukken.
  4. Doe de helft van de boerenkool met ongeveer 250 ml water in een ruime pan, aan de kook brengen, de rest van de boerenkool toevoegen en de boerenkool, met de deksel op de pan, in ongeveer 30 minuten gaar koken.
  5. Haal het vlees uit de pan en kook de aardappelen in circa 20 minuten gaar in het kooknat. Leg de ribbetjes bovenop de aardappelen.
  6. Doe de spek in een koekenpan, op laag vuur in ongeveer 10 minuten uitbakken. Eventueel 1 eetlepel (15 ml) olie of boter toevoegen.
  7. Doe de boerenkool, zonder kookvocht, bij de aardappelen. Ongeveer 5 minuten op laag vuur koken.
  8. Haal de ribbetjes met een vork uit de pan. Afgieten en het kookvocht opvangen in een kom. Gebruik een aardappelstamper om de boerenkool te stampen. Giet beetje bij beetje kookvocht bij de stamppot. Wanneer de moos erg droog is, eventueel een scheut warme melk toevoegen. Leg de metworst erop.
  9. Zet het vuur hoog, doe de spekjes en het vet bij de boerenkool, met een grote lepel erdoor scheppen.
  10. Snijd de ribbetjes in stukken en serveer die samen met azijn, piccalilly of jus, bij de boerenkool.

Notes

Bij dit recept nodig:

Glutenvrij

Verse worst HOH

8,99

worst en vleeswaar

Gerookt spek

4,25
Aanbieding!

Seizoensaanbiedingen

Vlees ribben

7,50

Geef een reactie

De waardering van www.aalvink.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 4947 reviews.