Saté Lemak van de bbq

Sate lemak
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Sate lemak

Saté Lemak van de bbq

  • Author: jan aalvink
  • Method: BBQ
  • Cuisine: Azie

Description

Saté Lemak is gemaakt van buikspek. Je kan spek ook vervangen door schouderkarbonade of varkenshaas voor saté babi, of door kippendij voor saté ayam maar let dan wel wat beter op de bereidingstijd om uitdroging te voorkomen. Voor het lekkerste resultaat grill je de saté op de BBQ.


Ingredients

Scale

Ingrediënten voor de Saté Lemak:

  • 500 gram buikspek
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 25 gram palmsuiker
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel 5 kruidenpoeder
  • 2 theelepels uienpoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • 3 centimeter verse gember, geraspt
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1/2 theelepel zout

Benodigdheden

  • Ziplock zakje
  • Sate stokjes

Instructions

Voorbereiding van de Saté Lemak:

  1. Snijd eventueel het zwoerd van het buikspek af.
  2. Vries het stuk vlees even in, leg het hiervoor 1,5 uur in de vriezer. Deze stap kan je overslaan, maar als het buikspek iets bevroren is, dan kan je er mooie stukken van snijden.
  3. Meng ondertussen de sojasaus, palmsuiker, olijfolie, 5 kruidenpoeder, uienpoeder, knoflookpoeder, korianderzaad, gember, chilipoeder en het zout met elkaar in een steelpannetje.
  4. Zet dit op het vuur en laat de suiker langzaam oplossen. Laat het mengsel afkoelen.
  5. Snijd het buikspek in stukken van ongeveer 2 x 2 centimeter.
  6. Meng nu het buikspek met de marinade en laat je dit een nacht in de koelkast staan.

 

Bereiding van de Saté Lemak:

  1. Steek je BBQ aan en zorg voor een indirecte hitte van ongeveer 150 – 180 graden.
  2. Haal het vlees uit de marinade en bewaar de overgebleven marinade.
  3. Als je gebruik maakt van houten saté stokjes, dan leg je deze even te weken in water, zo voorkom je dat de stokjes verbranden.
  4. Rijg de blokjes buikspek aan je saté stokjes.
  5. Als de BBQ op temperatuur is, leg je de Saté Lemak op de BBQ en laat deze liggen totdat ze een kerntemperatuur hebben van ongeveer 58 graden.
  6. Zorg vervolgens voor een directe zone, oftewel een rooster boven de gloeiende kolen.
  7. Grill de Saté Lemak nu langzaam af en smeer ze af en toe in met de overgebleven marinade.
  8. Als de Saté Lemak lekker knapperig is, mogen de saté stokjes van de BBQ en zijn ze klaar om te serveren.

Eet smakelijk!


Geef een antwoord

De waardering van www.aalvink.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 3199 reviews.