Een ware BBQ-klassieker: Spareribs

Spareribs, die heerlijke, malse ribben die zo prachtig van het bot glijden na een goede bereiding, zijn een ware traktatie voor elke vleesliefhebber. Afkomstig van het onderste deel van de ribbenkast bij varkens, bieden spareribs de perfecte balans tussen vlees, vet, en bot, wat zorgt voor een sappige en smaakvolle ervaring. In Nederland en daarbuiten genieten mensen van spareribs op vele manieren bereid, van BBQ tot slow-cooked in de oven.

De populariteit van spareribs komt vooral door de robuuste smaken en de veelzijdigheid in bereidingswijzen. Of ze nu worden gerookt, gegrild, of langzaam gegaard, spareribs kunnen worden aangepast aan een breed scala aan smaakprofielen, van zoet tot pittig en alles daartussenin. Dit stuk vlees is niet alleen perfect voor een zomerse BBQ, maar ook uitstekend geschikt voor een hartverwarmende maaltijd tijdens de koudere dagen.

Achtergrond van spareribs

Spareribs, bekend om hun malse vlees en volle smaak, zijn afkomstig van het ribgedeelte van het varken. Deze populaire snede heeft verschillende benamingen en variaties, afhankelijk van de regio, vooral in Amerika, waar ze in verschillende stijlen worden geserveerd en bereid.

Benamingen spareribs

In recepten kom je verschillende benamingen tegen voor spareribs. De Amerikaanse benamingen zijn net wat anders dan de Nederlandse, vandaar dat we alle benamingen voor spareribs op een rijtje zetten. Wel zo overzichtelijk. 

Baby Back Ribs (Loin Ribs): Dit zijn wat we in Nederland spareribs noemen. Deze ribben komen van het bovenste deel van de ribbenkast, dichter bij de rug. Ze zijn kleiner, magerder en vaak malser dan andere soorten ribs. In Nederland staan deze bekend als babyribbetjes en zijn geliefd om hun zachte structuur en snelle bereidingstijd. 

Spareribs (St. Louis Style Ribs): Deze zijn afkomstig uit het middelste deel van de ribbenkast en zijn groter en vleziger dan de baby back ribs. De St. Louis-stijl verwijst specifiek naar een manier van trimmen waarbij het borstbeen, kraakbeen en de flap vlees worden verwijderd voor een rechthoekiger en uniformer stuk. In Amerika zijn deze vaak gewoon bekend als ‘spareribs’ en populair voor hun vlezige textuur en uitstekende smaak na langzaam garen. Wij verkopen deze spareribs onder de naam: buik spareribs, wide cut

Rib Tips: Dit zijn de kleine stukjes vlees en bot die worden afgesneden wanneer spareribs worden getrimd tot de St. Louis-stijl. Deze stukjes bevatten veel kraakbeen, maar zijn zeer smaakvol. In Nederland minder gebruikelijk, maar kunnen gevonden worden in gespecialiseerde slagerijen of Amerikaanse BBQ-restaurants. Bij ons zitten de Rib tips nog aan de buik spareribs

Het grote verschil tussen Baby back ribs en St. Louis style ribs is dat de baby back ribs kleiner zijn, wat minder vet bevatten en dat de ribben wat meer gebogen zijn. 

Aanbieding!

Aanbieding

Spareribs

Oorspronkelijke prijs was: €12,99.Huidige prijs is: €12,50.

BBQ American style

Buik spareribs, wide cut

11,50

Bereidingswijzen

  1. BBQ Spareribs: Traditioneel langzaam gerookt en gegrild op een laag vuur, bedekt met een rijke, kleverige BBQ-saus die karamelliseert en een smaakvol korstje vormt.

  2. Ovengebakken Spareribs: Ideaal voor als het weer niet meewerkt; langzaam gegaard in de oven met een droge rub of een marinade, en misschien afgemaakt onder de grill voor dat extra beetje knapperigheid.

  3. Gekookte Spareribs: Vooraf koken is een methode om de spareribs mals te maken voordat ze worden afgewerkt op de BBQ of in de oven, vaak gebruikt om de bereidingstijd te verkorten.

Variaties en Afwisseling

Voor de liefhebbers van een beetje afwisseling bieden spareribs talloze mogelijkheden om te experimenteren met verschillende smaken en stijlen. Hier zijn enkele suggesties:

  • Aziatische Spareribs: Gemarineerd met ingrediënten zoals sojasaus, hoisinsaus, gember, en knoflook voor een Oosters tintje.
  • Pittige Spareribs: Voor de durfals kan een hete rub of een pittige saus, gemaakt met chilipepers en andere kruiden, de ribben een extra kick geven.
  • Zoete Spareribs: Een zoete marinade met honing, appelciderazijn en een beetje bruine suiker kan voor een verrassend smaakcontrast zorgen met het zoute vlees.

Elke methode en variatie biedt een andere ervaring, maar allemaal leveren ze heerlijke spareribs die gegarandeerd in de smaak vallen bij vrienden en familie.

VOEDINGSWAARDE SPARERIBS

 
  • Eiwitten: Spareribs zijn een goede bron van eiwitten, die essentieel zijn voor de opbouw en reparatie van spieren. Eiwitten spelen ook een rol in vele andere lichaamsprocessen, waaronder de productie van enzymen en hormonen.

  • Vetten: Hoewel spareribs bekend staan om hun hogere vetgehalte, leveren ze een mix van verzadigde en onverzadigde vetten. Deze vetten zijn niet alleen belangrijk voor de smaak en malsheid van het vlees, maar ook voor de opname van vetoplosbare vitaminen en de productie van belangrijke hormonen.

  • IJzer: Varkensvlees, waaronder spareribs, bevat heme-ijzer, een vorm van ijzer die makkelijker door het lichaam wordt opgenomen dan het ijzer in plantaardige bronnen. IJzer is cruciaal voor het zuurstoftransport in het bloed en speelt een rol in verschillende metabolische processen.

  • Vitaminen: Spareribs zijn ook een bron van diverse B-vitaminen, waaronder B12, die belangrijk is voor de energieproductie en het goed functioneren van het zenuwstelsel. Andere B-vitaminen in spareribs ondersteunen de gezondheid van de huid, ogen en lever.

SPARERIBS BESTELLEN

Voor de beste spareribs hoef je de deur niet uit, die bestel je eenvoudig online. Wij leveren Twents varkensvlees, dus geen import uit landen waar het dierenwelzijn minder hoog in het vaandel staat.

De korte afstand die het vlees aflegt om op je bord te komen, zorgt tevens voor minder uitstoot van CO2 door het vervoer van het vlees. Kortom, een verstandige keuze om bij ons je vlees te bestellen. Wij leveren onze producten vers en goed gekoeld, hierdoor kun je direct na ontvangst je vlees bereiden. Maar zelf invriezen is ook mogelijk. 

Aanbieding!

Aanbieding

Spareribs

Oorspronkelijke prijs was: €12,99.Huidige prijs is: €12,50.

BBQ American style

Buik spareribs, wide cut

11,50
Aanbieding!
Uitverkocht

BBQ American style

BBQ spareribs pakket

Oorspronkelijke prijs was: €48,32.Huidige prijs is: €45,90.

Varkensvlees

Spareribs gekruid

13,50
15,99

BBQ American style

Rib Tips

4,99
Uitverkocht

BBQ American style

BBQ Texas Ribs original

16,50

BEREIDING SPARERIBS

Spareribs zijn op veel manieren te bereiden. Wij zetten de basisrecepten op een rij. Hieronder vind je een aantal heerlijke recepten met spareribs als hoofdingrediënt.