Procureur: de mooiere benaming voor varkensnek

Procureur, beter bekend onder de minder charmante naam varkensnek, is een vleessoort die steeds meer erkenning krijgt binnen de culinaire wereld. Afkomstig van de bovenkant van de varkensschouder, nabij de nek, staat deze snede bekend om zijn malsheid en sappigheid, wat het een favoriet maakt voor zowel langzame bereidingen als snelle grillgerechten. De rijke vetmarmering zorgt voor een smaakvol eindresultaat, ideaal voor een breed scala aan recepten. Dit veelzijdige stuk vlees biedt eindeloze mogelijkheden in de keuken, van traditionele stoofpotten tot moderne fusiongerechten.

Achtergrond van procureur

Procureur, de culinaire term voor wat in de volksmond varkensnek genoemd wordt, is een snede die de laatste jaren een opmars maakt in zowel restaurants als thuiskeukens. Het stuk vlees wordt gesneden uit de bovenste deel van de schouder van het varken en omvat een deel van de nek. Historisch gezien werd deze snede vaak verwerkt in worsten of gemalen producten vanwege zijn hogere vetgehalte en robuuste structuur. Echter, door de herontdekking van traditionele bereidingswijzen en een hernieuwde waardering voor rijke smaken en malse texturen, heeft procureur een prominente plaats veroverd in de hedendaagse keuken.

De term ‘procureur’ zelf komt uit het Frans, wat de snede een zekere culinaire prestige verleent. In verschillende culturen wordt deze snede op unieke wijze bereid, wat de veelzijdigheid en aanpasbaarheid van het vlees benadrukt. In Duitsland bijvoorbeeld, waar het bekend staat als ‘Schweinenacken’, is het een essentieel onderdeel van de barbecuecultuur. De vetmarmering en het bindweefsel in de procureur maken het ideaal voor langzame garing, waarbij het vlees tijd krijgt om te verzachten en de smaken zich volledig kunnen ontwikkelen.

Vanaf: 11,50

Bereidingswijzen

De meest voorkomende bereidingswijzen van procureur benutten vaak zijn vermogen om langzaam te garen zonder uit te drogen:

  • Pulled Pork: Urenlang op lage temperatuur gerookt of gebakken tot het vlees zo mals is dat het met een vork uit elkaar getrokken kan worden.
  • Braden in de Oven: Eerst aangebraden om een smaakvolle korst te vormen, gevolgd door langzaam garen in een vochtige omgeving.
  • Stoofpotten: Langzaam gesudderd waarbij het vlees de smaken van kruiden en bouillon absorbeert, wat resulteert in een rijk en smaakvol gerecht.

Variaties en afwisseling

Naast de traditionele methoden zijn er talloze variaties mogelijk met procureur:

  • Aziatische Stijl: Marineer het vlees in sojasaus, gember, knoflook en honing voor een langzame roostering.
  • Mediterraanse Twist: Bereid met rozemarijn, tijm, citroen en olijfolie.
  • Snelkookpan: Kook het vlees snel en onder hoge druk voor een verrassend mals gerecht in minder tijd.
  • Sous vide: Kook zoals in de (top) restaurants. Door het vlees langzaam sous vide te garen kan er bijna niks misgaan. Hierna nog even afbakken of -grillen en je hebt perfect mals vlees. 

VOEDINGSWAARDE PROCUREUR

Procureur, of varkensnek, is niet alleen geliefd om zijn smaak en textuur, maar biedt ook aanzienlijke voedingsvoordelen. Dit stuk vlees is een uitstekende bron van hoogwaardige eiwitten, die essentieel zijn voor de opbouw en het onderhoud van spierweefsel. Eiwitten spelen ook een cruciale rol in het herstelproces na fysieke inspanningen.

Naast eiwitten bevat procureur een aanzienlijke hoeveelheid B-vitaminen, waaronder niacine, vitamine B6 en B12. Deze vitaminen zijn vitaal voor het energiemetabolisme in het lichaam en ondersteunen de werking van het zenuwstelsel. Ook zijn ze belangrijk voor het vormen van rode bloedcellen en het onderhouden van een gezonde huid.

Hoewel procureur bekend staat om zijn hogere vetgehalte, bevat het een mix van verzadigde en onverzadigde vetzuren. Deze vetten zijn essentieel voor de opname van in vet oplosbare vitaminen zoals A, D, E en K en dragen bij aan de algehele smaak en textuur van het vlees.

Procureur biedt dus naast culinaire veelzijdigheid ook belangrijke voedingsstoffen die bijdragen aan een gezond en evenwichtig dieet.

 
 

PROCUREUR BESTELLEN

Voor procureur of varkensnek hoef je de deur niet uit, die bestel je eenvoudig online. Wij leveren Twents varkensvlees, dus geen import uit landen waar het dierenwelzijn minder hoog in het vaandel staat.

De korte afstand die het vlees aflegt om op je bord te komen, zorgt tevens voor minder uitstoot van CO2 door het vervoer van het vlees. Kortom, een verstandige keuze om bij ons je vlees te bestellen. Wij leveren onze producten vers en goed gekoeld, hierdoor kun je direct na ontvangst je vlees bereiden. Maar zelf invriezen is ook mogelijk. 

BBQ pulled pork pakket
Vanaf: 11,50

BEREIDING PROCUREUR

Procureur of varkensnek is op veel manieren te bereiden. Wij zetten de basisrecepten op een rij. Hieronder vind je een aantal heerlijke recepten met procureur als hoofdingrediënt.

RECEPTEN MET PROCUREUR/VARKENSNEK