Een veelzijdig stuk vlees: Buikspek

Buikspek, gekend voor zijn rijke vetmarmering en robuuste smaak, is een essentieel ingrediënt voor vele keukens wereldwijd. Het is afkomstig van de onderbuik van het varken en wordt geprezen om zijn veelzijdigheid en vermogen om een diepte van smaak te bieden die weinig andere vleessoorten kunnen evenaren. In Nederland en ver daarbuiten wordt buikspek op diverse manieren klaargemaakt, van knapperig geroosterd op de BBQ tot zacht gestoofd in de oven.

De aantrekkingskracht van buikspek ligt in zijn vetgehalte, dat, wanneer correct gekookt, smelt en een onvergelijkbare malsheid en smaak geeft. Dit maakt het niet alleen geschikt voor rokerige zomerse barbecues, maar ook voor hartverwarmende wintergerechten.

Achtergrond van buikspek

 

Buikspek is afkomstig van de buik van een varken en is door zijn hoge vetgehalte altijd een populair ingrediënt geweest voor vele culturen. In Europa werd het traditioneel gezouten en gerookt om spek te maken, een methode die niet alleen de smaak versterkte, maar ook het vlees conserveerde in een tijd waarin koeling nog niet beschikbaar was. Dit maakte het een essentiële voedselbron voor de wintermaanden.

In Azië, waar het vlees vaak vers wordt gebruikt, werd buikspek traditioneel langzaam gegaard of gestoofd in rijke sauzen. Chinese keukens, bijvoorbeeld, kennen een lange geschiedenis van het bereiden van buikspek in gerechten zoals ‘Hong Shao Rou’ (roodgestoofd varkensvlees), waarbij het vlees urenlang wordt gestoofd in een mengsel van sojasaus, suiker, en een verscheidenheid aan kruiden.

Traditionele bereidingswijzen

 1. Zouten en roken: In Europa is het traditioneel zouten en roken van buikspek een veelgebruikte methode geweest. Dit proces helpt om het vlees te conserveren en geeft het een kenmerkende rooksmaak. Gerookt buikspek is nog steeds een basis ingrediënt in veel traditionele gerechten, zoals stamppotten en erwtensoep.

 2. Stoven en braden: De traditionele Aziatische methode om buikspek te bereiden, omvat vaak stoven in een mix van sojasaus, suiker, steranijs, en andere kruiden. Dit proces resulteert in een ongelooflijk mals stuk vlees met een diepe, rijke smaak.

 3. Langzaam garen: Een andere historische kookmethode is het langzaam garen van buikspek op lage temperatuur. Deze methode, vaak gebruikt in zowel Europese als Aziatische keukens, maakt het mogelijk dat het vet langzaam uit het vlees smelt, wat resulteert in een zacht, bijna boterachtig eindproduct.

Aanbieding!

Aanbieding

Buikspek

Vanaf: 10,50
porchetta buikspek
 

Bereidingswijzen

 1. BBQ Buikspek: Langzaam geroosterd op de grill, vaak met een droge rub of marinade, waardoor het vet langzaam kan smelten en een knapperige buitenkant vormt.

 2. Ovengebakken Buikspek: Perfect voor minder gunstige weersomstandigheden; langzaam gebakken in de oven, vaak bedekt met een kruidenmix of marinade, en afgewerkt onder de grill om de huid heerlijk knapperig te maken.

 3. Gestoofd Buikspek: In stukken gesneden en zacht gestoofd in bijvoorbeeld sojasaus, suiker, en steranijs, bekend uit de Aziatische keuken als een rijke en hartige delicatesse.

Variaties en Afwisseling

Buikspek nodigt uit tot culinaire creativiteit. Hier zijn enkele suggesties om te variëren:

 • Aziatische Stijl Buikspek: Langzaam gegaard met sojasaus, honing, en vijfkruidenpoeder, ideaal voor een zoet-zoute smaaksensatie.
 • Kruidig Buikspek: Bereid met een krachtige mix van kruiden zoals paprika, komijn en cayennepeper, voor wie van een pittige toets houdt.
 • Zoet Buikspek: Gemarineerd met een mix van ahornsiroop en mosterd, voor een uniek smaakcontrast dat uitstekend past bij gegrilde groenten.

Elke methode biedt een eigen dimensie aan dit veelzijdige stuk vlees, waardoor buikspek een favoriet blijft bij velen.

VOEDINGSWAARDE BUIKSPEK

 • Eiwitten: Essentieel voor spieropbouw en -onderhoud.
 • Vetten: Hoog in zowel verzadigde als onverzadigde vetten, die helpen bij de opname van vitaminen en in hormoonproductie.
 • Vitaminen: Rijk aan B-vitaminen, belangrijk voor energieproductie en algemene gezondheid.

BUIKSPEK BESTELLEN

Voor het lekkerste buikspek hoef je de deur niet uit, die bestel je eenvoudig online. Wij leveren Twents varkensvlees, dus geen import uit landen waar het dierenwelzijn minder hoog in het vaandel staat.

De korte afstand die het vlees aflegt om op je bord te komen, zorgt tevens voor minder uitstoot van CO2 door het vervoer van het vlees. Kortom, een verstandige keuze om bij ons je vlees te bestellen. Wij leveren onze producten vers en goed gekoeld, hierdoor kun je direct na ontvangst je vlees bereiden. Maar zelf invriezen is ook mogelijk. 

speklap-bereid
Aanbieding!

Aanbieding

Buikspek

Vanaf: 10,50
Uitverkocht

Kerst inspiratie

Italiaanse porchetta

24,50

Kerstpakketten

Spekrollade

12,99

worst en vleeswaar

Gerookt spek

4,25

worst en vleeswaar

Zeeuwsspek

4,25

BBQ vlees per stuk

Gem speklap 5 stuks

7,50

BEREIDING BUIKSPEK

Buikspek is op veel manieren te bereiden. Wij zetten de basisrecepten op een rij. Hieronder vind je een aantal heerlijke recepten met buikspek als hoofdingrediënt.