Bavette: Van vergeten vlees naar populaire BBQ-steak

Bavette, een stuk vlees dat lang in de schaduw heeft gestaan van meer bekende sneden zoals de ribeye of de entrecote, verdient een podiumplaats in de wereld van vleesliefhebbers. Afkomstig uit het flankgedeelte van het rund, staat deze snede bekend om zijn rijke smaak en gemarmerde textuur.

We vertellen graag meer over de herkomst, bereidingswijzen, en de unieke smaakprofiel van de bavette. We ontdekken waarom dit vlees een must-try is voor elke vleesliefhebber en hoe je het optimaal kunt bereiden om je gasten of familie te verrassen met een smaakervaring die ze niet snel zullen vergeten.

Achtergrond van de bavette

Bavette, ook bekend als flank steak, is een snede die wordt gewonnen uit de onderbuik van het rund, meer specifiek uit de vang of flank. Dit stuk vlees is in veel culturen ondergewaardeerd geweest, maar heeft recentelijk aan populariteit gewonnen, vooral onder fijnproevers en BBQ-enthousiasten. In Frankrijk staat het bekend als ‘bavette’, wat letterlijk ‘slabbetje’ betekent, een verwijzing naar de vorm van het vlees. In Noord-Amerika wordt het vaak gebruikt voor gerechten zoals fajitas, waar het vlees wordt gewaardeerd om zijn stevige textuur en volle smaak.

Uniek smaakprofiel

Bavette is bijzonder vanwege zijn uitgesproken smaak en structuur. Het vlees is rijk aan bindweefsel, wat bijdraagt aan de robuuste smaak en stevige textuur. Dit maakt het ideaal voor snelle bereidingswijzen op hoge temperatuur, zoals grillen. Het vlees heeft een diepe, bijna aardse smaak die goed past bij zowel eenvoudige als complexe marinades. Het smaakprofiel van bavette wordt vaak omschreven als rijker dan dat van andere rundvleessneden, met een bijna boterachtige ondertoon, vooral wanneer het vlees afkomstig is van goed gevoede dieren die vrij hebben kunnen grazen.

De smaakintensiteit van bavette maakt het een favoriet onder vleesliefhebbers die op zoek zijn naar een authentieke vleeservaring. Het is de combinatie van de wat grovere textuur en de krachtige smaak die de bavette onderscheidt van meer conventionele sneden zoals de biefstuk of ribeye. Dit stuk vlees heeft in menig restaurant al een goede plaats op de menukaart verdiend, dus als je thuis ook een culinair hoogstaand gerecht op tafel wilt zetten, bestel dan eens bavette. 

BBQ American style

Bavette

23,99
bavette

Variaties en afwisseling

Hoewel de bavette op zichzelf al een smaakvolle keuze is, zijn er verschillende manieren om dit stuk vlees te bereiden en te serveren die bijdragen aan de culinaire beleving:

  • Klassiek Gegrild: Marineer de bavette in een mengsel van olijfolie, verse kruiden (zoals rozemarijn en tijm), knoflook, zout en peper. Grill het vlees op hoog vuur tot het een mooie bruine korst heeft, maar nog steeds sappig is van binnen. Laat het vlees even rusten alvorens het tegen de draad in dun te snijden.

  • Sous-vide voor Perfectie: Voor een gelijkmatig gegaarde bavette zonder het risico op uitdrogen, is de sous-vide methode ideaal. Kook de bavette sous-vide op een lage temperatuur (rond de 55°C) voor enkele uren, gevolgd door een snelle sear op de BBQ voor die onmiskenbare grill-smaak.

  • Internationale Twist: Geef je bavette een internationale draai door het te marineren met smaken uit verschillende keukens. Experimenteer bijvoorbeeld met een Argentijnse chimichurri, een Franse béarnaisesaus, of een pittige Aziatische marinade om de bavette een nieuwe dimensie te geven.

Hieronder vind je de basisbereidingen en heerlijke recepten met bavette.

VOEDINGSWAARDE BAVETTE

  • Eiwitten: Bavette is rijk aan eiwitten, essentieel voor spieropbouw en reparatie.
  • Vetten: Bavette bevat een matig vetgehalte dat de smaak en malsheid verhoogt, met een mix van verzadigde en onverzadigde vetten.
  • IJzer: Het bevat een hoge concentratie ijzer, cruciaal voor het zuurstoftransport in het bloed.
  • Vitaminen: Rijk aan B-vitaminen, vooral B12, wat belangrijk is voor de energieproductie en het zenuwstelsel.

BAVETTE BESTELLEN

Voor d ebeste bavette hoef je de deur niet uit, die bestel je eenvoudig online. Wij leveren Twents grasgevoerd rundvlees, dus geen import uit landen waar het dierenwelzijn minder hoog in het vaandel staat.

De korte afstand die het vlees aflegt om op je bord te komen, zorgt tevens voor minder uitstoot van CO2 door het vervoer van het vlees. Kortom, een verstandige keuze om bij ons je vlees te bestellen. Wij leveren onze producten vers en goed gekoeld, hierdoor kun je direct na ontvangst je vlees bereiden. Maar zelf invriezen is ook mogelijk. 

Gerookte bavette

BBQ American style

Bavette

23,99

BBQ American style

Faux hanger

23,50
Aanbieding!

Kerstpakketten

Vergeten vlees pakket

Oorspronkelijke prijs was: €72,96.Huidige prijs is: €69,31.

BEREIDING BAVETTE

Bavette is op veel manieren te bereiden. Wij zetten de basisrecepten op een rij. Hieronder vind je een aantal heerlijke recepten met bavette als hoofdingrediënt.

RECEPTEN MET BAVETTE