Kip van het spit met zoetzure saus

Kip-van-het-spit
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Kip-van-het-spit

Kip van het spit met zoetzure saus

  • Author: jan aalvink
  • Prep Time: 15
  • Cook Time: 45
  • Total Time: 60m
  • Category: bbq
  • Method: BBQ
  • Cuisine: Nederlands

Description

Je kan kip op heel veel mogelijkheden kip bereiden op de BBQ. Dit keer doe ik dit op de rotisserie. Een mooie tool die vrijwel op elke kamado past. Door een rotisserie zorg je voor een mooie garing van je je vlees of groenten. Dit recept lijkt wel op een grote gyros. Serveer de kip uiteindelijk met de zoetzure saus, stokbrood en sla.


Ingredients

Scale
  • 1,5 kilo kippendijen
  • BBQ rub naar keuze
  • Olie
  • 80 gram suiker
  • 250 milliliter water
  • 50 milliliter azijn
  • 1,5 eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel tomatenketchup
  • 1 eetlepel maïzena opgelost in 2 eetlepels water
  • Rookblokje

Benodigdheden:

  • Rotisserie voor je BBQ
  • Aluminium bak of drip pan
  • Steelpannetje voor op de BBQ

Instructions

Voorbereiding van de kip van het spit met zoetzure saus:

  1. Snijd de kippendijen door de helft, zorg ervoor dat je gelijke stukken hebt.
  2. Meng de kippendijen met de wat olie, die zorgt ervoor dat je BBQ rub op de kip blijft zitten.
  3. Strooi er vervolgens een royale hoeveelheid BBQ rub over de kip en meng dit goed en laat de kip voor minimaal een half uur marineren, maar een nacht is beter.
  4. Rijg nu de kippendijen op je spit van de rotisserie.

Bereiding van de kip van het spit met zoetzure saus:

  1. Steek de kamado aan en zet je rotisserie erop en maak hem klaar voor indirect grillen. Stel de temperatuur in op ongeveer 120 – 150 graden.
  2. Als de BBQ warm is leg je een rookblokje op de hete kolen.
  3. Hang nu de spit in de BBQ en zet een je drip pan onder de kip. Laat de kippendijen nu draaien voor ongeveer minuten.
  4. Nu gaan we de saus maken. Meng de suiker, water, azijn en zet dit op het vuur. Als de suiker is gesmolten voeg je de tomatenpuree en de ketchup toe. Als alles is opgelost voeg je de maizena toe en kook je dit even door tot een wat dikkere saus.
  5. Als de kern van je kippendijen 74 graden is haal je de hitteschild uit de BBQ en rooster je de kip nog voor zo’n 10 minuten. Smeer hem ondertussen in met een deel van de saus.
  6. Als deze mooi is gekarameliseerd is dan haal je de spit van de BBQ en trek je de dijen met 2 vorken uit elkaar.

Serveer de kippendijen met wat stokbrood, rucola sla en natuurlijk de zoetzure saus.

Eet smakelijk!

Wijntip: wit – Chardonnay


Keywords: kipdij spies

Geef een antwoord

De waardering van www.aalvink.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 4178 reviews.