]

Kerntemperaturen voor rundvlees, varkensvlees en kip

Om vlees en vis mooi gaar, niet te taai of te droog te bereiden, kunt u het beste gebruik maken van een kernthermometer. Ieder stuk vlees heeft een bepaalde kerntemperatuur waarbij het vlees mooi gaar is. De kernthermometer steekt u in het dikste stuk van het vlees. U stelt de kernthermometer in op de gewenste kerntemperatuur. De oven zet u 20 graden hoger dan de gewenste kerntemperatuur. Het vlees zal nu langzaam garen, waardoor het erg mals wordt. Ook bij gebruik van een barbecue kunt u de kernthermometer gebruiken om het vlees of de vis de juiste gaarheid te geven.

Rundvlees   Kerntemperatuur in graden celsius garingstemperatuur nagaring
         
Steak rare   50 190 4
         
Steak medium   55 190 4
         
Steak well done   58 190 4
         
Ossenhaas heel   50 150 5
         
Picanha   52 130 7
         
Longhaas   55 140 7
         
Cote de Boeuf   55 170 7
         
Ossenhaastournedos 50 180 5
         
Rib roast   55 160 8
         
Flank steak   50 190 4
         
Skirt steak   50 190 4
         
Brisket   73 100 8
         
Biefstuk   55 180 5
         
Schouderhaas   55 170 4
         
Burger   55 180 4
         
         
Varkensvlees        
         
Spareribs   90 110 6
         
Buikspareribs 90 110 6
         
Pulled pork   90 110 10
         
Procureur steak     180 3
         
Kotelet   70 180 5
         
Varkenshaas 65 180 5
         
Rack of Pork   65 180 5
         
Procureur   63 130 7
         
Kip   75 160 6
         
Vis   55 150 2