Hoe ‘vergeten vlees’ niet meer weg te denken valt
De bavette, longhaas en picanha zijn stukken vlees die een paar jaar geleden amper te verkrijgen waren. Bij de slager waren deze stukken vlees zeker wel te verkrijgen, maar je moest wel weten dat het mooie stukken vlees zijn. Hoe komt het dat deze delen in de vergetelheid zijn geraakt en hoe komt het dat ze nu opeens in de spotlights staan?
Hoe konden we het vergeten?
Dat sommige delen van de koe zijn vergeten, komt veelal door marktwerking en de opkomst van supermarkten. Vroeger was er veel meer eigen slacht door slagers dan nu. Door regelgeving en eisen qua hygiëne is het haast niet meer rendabel om zelf te slachten voor veel slagers, dus kopen zij in bij groothandels. Het ligt dan ook voor de hand dat de slager inkoopt wat hij veel verkoopt, oftewel de biefstukjes, stoofvlees, entrecote, gehakt en ossenhaas. De delen waar minder vraag naar is, maar die wel overblijven na de slacht, gaan bij de groothandels door het gehakt. Dit bestaat uit niets anders dan overgebleven stukken vlees en vleessnippers die overblijven na het uitsnijden van de stukken vlees. Vandaar dat de vergeten stukken vlees als de longhaas, bavette, picanha en runderwang minder vaak in de vitrine bij de slager zichtbaar waren. Uiteraard is de opkomst van de grote supermarktketens ook een oorzaak van het minder zichtbaar zijn van het vergeten vlees, daar wordt de dure schapruimte ook ingenomen door ‘wat het volk wil’.
Opkomende populariteit vergeten vlees
Hoe komt het dan dat we de laatste jaren steeds vaker de bavette, picanha en longhaas tegenkomen, zowel bij de slager als op de kaart van veel restaurants? Hier zijn verschillende redenen voor te noemen. Allereerst is voeding en koken met mooie ingrediënten veel meer een trend geworden. Zowel op tv als in de boekwinkel is er veel meer aandacht voor koken en ingrediënten. In 2016 stond er zelfs een kookboek in de top 10 van meest verkochte boeken waarin BBQ recepten stonden met picanha en bavette. Natuurlijk heeft het (vergeten) vlees ook een geweldige ambassadeur gekregen in de persoon van Gertjan Kiers. Als het op tv over vlees gaat, zie je hem meestal wel verschijnen, waarbij zijn liefde voor de longhaas inmiddels bij heel Nederland wel bekend moet zijn. De BBQ-hype heeft de interesse in vergeten vlees ook goed aangewakkerd. Je kan jezelf eigenlijk geen BBQ-er noemen als je nog nooit een picanha hebt bereid of een bavette hebt gegrild.
Verkrijgbaarheid vergeten vlees
Het belangrijkste in de opkomende populariteit van het vergeten vlees is waarschijnlijk wel de beschikbaarheid. Inmiddels is bij supermarkten al vergeten vlees gesignaleerd, maar ook steeds meer slagers hebben het op voorraad vanwege de vraag van hun klanten. Een andere mogelijkheid zijn de groothandels die vaak verschillende soorten vlees op voorraad hebben, alleen moet je wel over een pasje beschikken voor deze winkels. Maar een van de meest eenvoudige manieren om aan een goede bavette, longhaas of picanha te komen is online bestellen. Door de efficiëntie en snelheid van pakketbezorging is het gewoon mogelijk om vers vlees te bestellen. Dus geen gedoe met bevroren vlees dat je nog moet ontdooien of dat half ontdooit wordt geleverd waarna je het niet nog een keer kan invriezen. Gewoon vers alsof je het bij de plaatselijke slager koopt.
Nieuwsgierig geworden naar de bavette, longhaas of picanha? Bestel dan nu, wij zorgen dat het vers en gekoeld bij je thuis geleverd wordt.