Recept pulled pork
Description
Heerlijk pulled pork recept van
Ross Sakko
@rossisfood
Ingredients
Benodigd
Boston butt
All purpose bbq rub
Rookhout
Cole slaw
Je favoriete bbq saus
Pistolet of Kaiserbrötchen
Instructions
1) Prepareer de bbq met genoeg houtskool, steek aan en zorg dat de temperatuur constant is tussen de 105 °C en 120 °C. Probeer zal lang mogelijk dicht bij de 110 °C te bbq-en.
2) Gebruik een onbevroren stuk Boston Butt van tussen de 4,5 kg en 6,5 kg.
3) Verwijder het overtollig vet van de boven- en zijkanten.
4) Wrijf het aan alle kanten in met een lekkere rub in. En laat het ca. 30-45 minuten intrekken.
Ik gebruik de rub van Jort Althuisen : https://q-times.nl/bbq/piggy-mix/
5) Voeg wat rookhout toe aan de bbq. Ik heb de voorkeur voor fruit houtsoorten, omdat deze wat milder zijn van smaak, en je er eigenlijk niet mee kan “overroken”, waardoor de rooksmaak te sterk wordt.
6) Leg het stuk vlees met de kernthermometer op de bbq en laat het roken/garen totdat de kerntemperatuur 65 °C is.
7) Wanneer de kerntemperatuur van 65 °C gehaald is, haal je het stuk gerookte vlees meteen van de bbq en ga je het goed inpakken in aluminium folie. Deze aluminiumfolie laag bestaat uit meerdere lagen, zodat het niet kan gaan doorlekken. Giet voor het inpakken rondom het vlees wat appelsap. Stop de kernthermometer er weer goed in, en leg het pakketje weer op de bbq.
8) Laat het ingepakte pakketje net zo lang op de bbq liggen, totdat de kerntemperatuur 95 °C gehaald heeft. Haal het daarna meteen van de bbq.
9) Laat het ingepakte pakketje ca. 1 uur in een bakblik liggen.
10) Haal na een uur de pulled pork uit de aluminium folie en leg deze in het bakblik. Bewaar alle vrijgekomen sappen.
11) Verwijder het schouderblad uit de pulled pork.
12) Nu voorzichtig het vlees ‘”pullen”. Het moeten vezelstukjes worden zoals jij ze later lekker op je broodje zal vinden om te eten. Verwijder al het vet, dit is niet lekker om te eten.
13) Als je de bak gevuld hebt met pulled pork, giet je er op gevoel wat van het opgevangen sap weer er in. Vul deze aan met een beetje bbq saus. De pulled pork moet een niet al te natte structuur hebben maar wel van beide toegevoegde vloeistoffen iets er in hebben.
14) Doe een dunne laag Cole Slaw op je broodje, daarna een laag pulled pork en naar smaak een streep BBQ-saus. Eet smakelijk.
Notes
Tips
– Ik gebruik een druipplaat onder het rooster. Ik vul deze met zandbak zand zodat het uitdruipende vet dat tijdens het roken vrij komt opvangt en niet meteen gaat walmen met een bittere walm.
– Let er op dat je de thermometer goed in positie in het vlees hebt. Dit is zo veel mogelijk in het midden van het vlees en niet tegen het schouderblad aan.
– Gebruik bij de Weber bbq’s voor het roken een “snake”. Bij de Kamado’s kan je ca. 3-4 stukken hout bij de houtskolen leggen.
– Ik gebruik de rvs bakblikken van de Ikea, deze zijn prima.
– Werk hygiënisch en gebruik handschoenen bij het pullen. Ik gebruik zelf zwarte Nitril handschoen.
– Ik vind het lekkerst als het een hard broodje is, zoals bv Pistolet of Kaiserbrötchen.
– Het lekkerst is als je de pulled pork eerst op een laag Cole Slaw doet. Dit kan je zelf maken, maar is enorm veel werk. De kant-en-klare van de Johma is prima.
– Je kan wat overgebleven is van de pulled pork in de vriezer bewaren.
– Voor dit recept gebruik ik de Blues Hog BBQ-saus, dit is een topper!