Ouderwets gerookt spek maken.
- Category: roken, charcuterie
- Method: roken, smoke
- Cuisine: nederlands
Description
Recept om een origineel ouderwets product met heel veel smaak te maken. Traditioneel gerookt spek met lagje zwoerd. Wij kiezen vlees met een mooi verdeling mager en vet.
Voordat je kunt beginnen met het roken van spek, moeten er een aantal stappen doorlopen worden. Dit neemt wel wat tijd in beslag, maar het is zeker noodzakelijk om te doen.
Ingredients
- 1 kilo buikspek met zwoerd zonder been
- 100 gram zout
- 40 gram bruine suiker (optioneel)
- Kruiden (naar smaak) (optioneel)
- Rookoven of gesloten bbq
- Rookmot (houtsnippers)
- Thermometer
Instructions
- Eerst moet het spek gepekeld worden. Dit doen wij d.m.v droogpekelen. Over het algemeen wordt er bij spek gekozen voor droog pekelen.
- Gebruik voor het droog pekelen zout, en optioneel suiker en naar smaak specerijen. Deze worden allemaal tegelijk toegevoegd. Beide kanten van het vlees dienen met deze kruidenmix ingewreven te worden.
- Daarna moet het vlees gedurende vier dagen rusten in een inlegvat, dit kan bijvoorbeeld een grote schaal zijn of een schone afwasteil. Deze zet je in de koelkast of op een andere koele plek, zoals de kelder.
- Keer het vlees na 2 dagen om in het zout.
- Na 4 dagen haal je het spek uit het zout, spoel het goed af en dep het droog met keukenpapier. Hang of leg het minstens een uur op een koele plaatst te drogen.
- Rook hierna het spek op 25 a 30 graden totdat je de gewenste rook kleur hebt
- Wij roken het spek altijd met beuken snippers.
- Na het roken terug koelen in de koelkast en voor bewaren vacumeren
Notes
Bij dit product nodig:
Angebot