
Gestoofde Schenkel met bier en winterpeen
Description
Een overheerlijk stoofpot recept met een stukje vlees wat bij de jongeren (helaas) nog niet mega bekend is: schenkel! 🍖
Een overheerlijk, stevige en voedzame maaltijd die jou door de koude periode door kan slepen 😉🫰🏽
Recept van Dani van Gemert.
Ingredients
- 4 plakken schenkel
- 2 winterpenen, in plakjes
- 3 uien, in ringen
- 1 liter donker bier (bijvoorbeeld herfstbok)
- 1,5 el Worcestersaus
- 1 el balsamicoazijn (optioneel)
- Een paar takjes tijm
- Een paar blaadjes laurier
- 2 el tomatenpuree
- 2 el bloem
- Boter of olie
- Peper en zout
Instructions
- Begin met het voorbereiden van de schenkel. Bestrooi de plakken royaal met peper, zout en bloem, zodat ze mooi krokant kunnen bakken.
- Verhit vervolgens wat boter of olie in een ruime braadpan en bak de plakken schenkel aan beide kanten goudbruin.
- Haal ze uit de pan en zet ze even apart.
- In dezelfde pan voeg je de uien en winterpenen toe. Bak ze op middelhoog vuur tot ze zacht en licht gekarameliseerd zijn.
- Schep er de tomatenpuree door en bak dit kort mee om de smaken goed te laten ontwikkelen.
- Blus het geheel af met het donkere bier en voeg de Worcestersaus en eventueel de balsamicoazijn toe. Roer alles goed door en breng het aan de kook.
- Leg de plakken schenkel terug in de pan, zodat ze net onderstaan in de saus. Voeg de takjes tijm en blaadjes laurier toe voor extra geur en smaak.
- Dek de pan af en laat het geheel 2,5 tot 3 uur zachtjes sudderen op laag vuur. Controleer af en toe of de saus niet te dik wordt en voeg indien nodig een scheutje water of bouillon toe. Als je de saus nog wat de dun vindt kun je een klein beetje bloem er aan toevoegen om het wat in te dikken!
- Als het vlees boterzacht is en bijna van het bot valt, haal je de schenkel voorzichtig uit de pan. Proef de saus en breng op smaak met peper en zout.
- Serveer de gestoofde schenkel met de winterpenen en rijke saus, samen met aardappelpuree, stoofperen of knapperig brood.
Dit gerecht is perfect voor een gezellige, warme maaltijd! Smakelijk!
Notes
Bij dit recept nodig: