Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

COWBOY STEAK OP DE BBQ

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Jan Aalvink
  • Category: bbq
  • Cuisine: us

Ingredients

Scale
  • 1 cb steak 1 kg, minstens 3 cm dik
  • Grof zeezout
  • vers gemalen peper liefst zwarte
  • olijfolie

Instructions

  1. Voorbereiding:
  2. Kruid de steak minstens één uur op voorhand met zout en peper en laat deze onafgedekt in de koelkast staan.
  3. Setup van de BBQ:
  4. Maak de BBQ klaar om te bakken direct boven de kolen op hoge temperatuur (230 of liefst hoger!)
  5. Steek de brikettenstarter aan en wacht tot er een aslaag op de kolen ligt. Werk best met houtskool omdat deze hevigere warmte kan produceren op korte termijn.
  6. Giet de brikettenstarter uit in de BBQ, maar enkel voor een oppervlak die je nodig hebt om je steak te bakken. Door deze samen te leggen zal de warmte hoger zijn.
  7. Bereidingswijze:
  8. Laat de steak nu zo’n uurtje bekomen op kamertemperatuur, afgedekt. Zorg ervoor dat het niet warm is in de keuken.
  9. Doe wat weinig olie op de steak langs beide zijden
  10. Bak de steak 3 minuten direct boven de kolen met gesloten deksel, draai de steak een kwart en laat 3 minuten verder bakken. Zo zal je mooie grillmarks op je steak krijgen
  11. Draai om met een tang en bak opnieuw drie minuten met het deksel gesloten, draai opnieuw een kwart en bak 3 minuten verder
  12. Wanneer de gewenste temperatuur behaald werd:
  13. rare, saignant: 50-52°C
  14. medium rare 55-58°C
  15. medium, à point: 60-63°C
  16. medium wel: 65-67°C
  17. well done: 70°C en hoger
  18. Haal de steak van de BBQ, pak deze in aluminiumfolie en laat 10 minuten rusten.
  19. Snijd daarna de steak in dunne plakjes, strooi er zeezout over en serveer

De waardering van www.aalvink.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 4975 reviews.