Coq au vin: Klassieke stoofpot van kip in rode wijn
Description
Een Franse klassieker die je zeker eens gegeten moet hebben. Het is een stoofschotel met rode wijn en kip.
Ingredients
- 1,2 kg hele kip van ongeveer 1,2 kilo in stukken
- 50 gram gerookt spek
- 1 ui in ringen
- 150 gram winterpeen geschild en in plakjes
- 3 stengels bleekselderij in blokjes
- 2 takjes tijm
- 2 takjes rozemarijn
- 2 takjes peterselie
- 2 el bloem
- 500 ml rode wijn
- 500 ml kippenbouillon
- boter
- peper en zout
Instructions
- Spoel de kip af en dep goed droog en knip deze in stukken.
- Bestrooi met peper en zout.
- Verhit een grote braadpan en bak de spekjes goudbruin en knapperig.
- Haal uit de pan met een schuimspaan en houd apart.
- Laat het spekvet in de pan zitten en verhit opnieuw.
- Leg de stukken kip erin met de huid naar beneden. Braad de stukken aan, draai af en toe om. Haal uit de pan en leg apart.
- Bak in hetzelfde vet (eventueel met wat extra boter) de uienringen rustig zacht.
- Voeg de winterpeen, bleekselderij, tijm en rozemarijn toe en laat 5 minuten meebakken.
- Doe bloem erbij en laat 3 minuten garen.
- Blus af met de rode wijn en kippenbouillon.
- Breng het weer aan de kook, draai dan lager en doe de kip erbij.
- Laat zo’n 1,5 uur garen, tot de kip zacht is en de saus ingedikt.
- Breng op smaak met peper en zout en wat grof gehakte peterselie.
- Eet smakelijk
Notes
Bij dit recept nodig: