Ayam Besengeh – Gestoofde Kokoskip
- Prep Time: 10m
- Cook Time: 80m
- Total Time: 0 hours
- Category: bbq
- Method: BBQ
- Cuisine: asia
Description
Ayam Besengeh is een heerlijk Indonesisch gerecht waarbij malse kip wordt gestoofd in een romige kokossaus. De karakteristieke smaak van dit gerecht komt voort uit de geurige kruiden, zoals citroengras en kurkuma, en de perfecte balans tussen zoet en zuur zorgt voor een verrukkelijke smaakbeleving. Serveer dit gerecht met witte rijst en geniet van de exotische smaken uit Indonesië.
Ingredients
Ingrediënten voor Ayam Besengeh:
- 500 gram kippendijen
- 1 gekneusde citroengrasstengel
- 1 blik (400 ml) kokosmelk
- 2 theelepels palmsuiker
- Peper en zout naar smaakI
Ingrediënten voor de boemboe (kruidenpasta) van Ayam Besengeh:
- 3 sjalotten
- 5 teentjes knoflook
- 2 rode Spaanse pepers
- 1 theelepel trassi (garnalenpasta)
- 3 kemiri noten
- 2 theelepels kurkuma
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1 theelepel galanga (laos)
- 1 theelepel tamarinde
- 4 eetlepels olie
Benodigdheden:
- Gietijzeren wok of Dutch oven
Instructions
Voorbereiding van Ayam Besengeh:
- Verwarm de barbecue en zorg voor een directe hitte van ongeveer 180 graden Celsius.
- Maak ondertussen de boemboe door alle ingrediënten voor de kruidenpasta in een keukenmachine tot een pasta te malen.
Bereiding van Ayam Besengeh:
- Snijd de kippendijen in grove stukken en breng ze op smaak met peper en zout.
- Verhit 4 eetlepels olie in de wok of Dutch oven op de barbecue. Fruit de kruidenpasta samen met het gekneusde citroengras gedurende 3-5 minuten op middelhoog vuur. De kruidenpasta mag pruttelen.
- Voeg nu de kip, palmsuiker en kokosmelk toe.
- Laat de temperatuur van de barbecue zakken en bouw indien gewenst om naar indirecte warmte.
- Laat Ayam Besengeh zachtjes sudderen voor 30-60 minuten zonder deksel, totdat de kokosmelk is ingedikt.
Serveer met witte rijst.
Eet smakelijk!
Notes
Bij dit recept nodig: