COWBOY STEAK OP DE BBQ
- Category: bbq
- Cuisine: us
Ingredients
- 1 cb steak 1 kg, minstens 3 cm dik
- Grof zeezout
- vers gemalen peper liefst zwarte
- olijfolie
Instructions
- Voorbereiding:
- Kruid de steak minstens één uur op voorhand met zout en peper en laat deze onafgedekt in de koelkast staan.
- Setup van de BBQ:
- Maak de BBQ klaar om te bakken direct boven de kolen op hoge temperatuur (230 of liefst hoger!)
- Steek de brikettenstarter aan en wacht tot er een aslaag op de kolen ligt. Werk best met houtskool omdat deze hevigere warmte kan produceren op korte termijn.
- Giet de brikettenstarter uit in de BBQ, maar enkel voor een oppervlak die je nodig hebt om je steak te bakken. Door deze samen te leggen zal de warmte hoger zijn.
- Bereidingswijze:
- Laat de steak nu zoân uurtje bekomen op kamertemperatuur, afgedekt. Zorg ervoor dat het niet warm is in de keuken.
- Doe wat weinig olie op de steak langs beide zijden
- Bak de steak 3 minuten direct boven de kolen met gesloten deksel, draai de steak een kwart en laat 3 minuten verder bakken. Zo zal je mooie grillmarks op je steak krijgen
- Draai om met een tang en bak opnieuw drie minuten met het deksel gesloten, draai opnieuw een kwart en bak 3 minuten verder
- Wanneer de gewenste temperatuur behaald werd:
- rare, saignant: 50-52°C
- medium rare 55-58°C
- medium, Ã point: 60-63°C
- medium wel: 65-67°C
- well done: 70°C en hoger
- Haal de steak van de BBQ, pak deze in aluminiumfolie en laat 10 minuten rusten.
- Snijd daarna de steak in dunne plakjes, strooi er zeezout over en serveer