Boeuf bourguignon recept voor bereiding sous-vide of pan

boeuf bourguignon recept
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
boeuf bourguignon recept

Boeuf bourguignon recept voor bereiding sous-vide of pan

  • Author: jan aalvink
  • Method: Sous-vide
  • Cuisine: Nederlands

Description

Boeuf Bourguignon is een heerlijke Franse stoofschotel, bomvol smaak. Hieronder vind je het Boeuf bourguignon recept voor bereiding in de pan of  sous-vide. 


Ingredients

Scale
  • 1,5 kg runderlappen of riblappen of sucade 
  • 3 winterwortelen
  • 3 stengels bleekselderij
  • 150 gr pancetta of spekblokjes
  • 1 fles rode wijn
  • 3 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 laurier blaadjes
  • platte peterselie
  • peperkorrels
  • 400 gr kalfsfond
  • boter
  • 5 takjes tijm
  • zout en peper
  • champignons

Instructions

Bereiding

  1. Dep het vlees droog en bestrooi met peper en zout.
  2. Smelt de boter in de pan en bak het vlees in hele stukken, zodat het minder sap verliest. 
  3. Bak het vlees 2-3 minuten per kant, zodat het bruin wordt.
  4. Leg het vlees na het aanbraden weg om af te koelen.

Pancetta of spekblokjes

  1. Snijd de pancetta in reepjes en bak deze in dezelfde pan als het vlees is gebakken.
  2. Maak de wortel en bleekselderij schoon en snijd deze in blokjes / plakjes en bak die mee met de pancetta.
  3. Pel de uien, snipper deze en voeg ze toe.
  4. Voeg tot slot de knoflook toe. Roer zodat alles vermengd is.
  5. Als de groente iets verkleurd is, voeg de rode wijn toe.
  6. Roer met een houten lepel over de bodem van de pan om het aanbaksel los te weken.
  7. Laat de wijn iets reduceren en voeg vervolgens de kalfsfond toe.
  8. Voeg de tijm, peterselie, peperkorrels en laurierblaadjes toe en laat de saus inkoken.

Saus

  1. Snijd het vlees dat je hebt aangebraden en hebt laten rusten in blokken en voeg deze toe aan de ingekookte saus.
  2. Het vlees zal de vleessappen deels verliezen tijdens het snijden, ook tijdens het afkoelen zullen wat sappen vrijgekomen zijn. Gooi dit niet weg!
  3. Voeg de vleessappen aan de saus toe. Roer alles goed door.

 

1 Sous vide

Laat het vlees/de saus iets afkoelen. Vacuümeer het geheel. Gebruik tussen 400 – 600 gram voor 2 personen. Op basis van bovenstaande stappen is er voldoende voor 3 zakken. Breng het water op 74°C en leg daarna het vacuüm getrokken vlees in het water voor 18 uur. Of laat het stoven, stap 2

2 Stoven

Doe een deksel op de pan en laat het geheel op een laag vuur 3 uur stoven. Kijk hierna of de saus nog gebonden moet worden. Zie hieronder.

Serveren

Bak de champignons met een gesnipperde ui (en de zilveruitjes) tot ze goudbruin gekleurd zijn. Knip een zak met Boeuf Bourguignon open en schenk het vocht in een pan. Beoordeel of het vocht/de saus gebonden moet worden. Als het gebonden moet worden, kan dat met boter en bloem. Meng dan 25 gram gesmolten boter met 25 gram bloem in een kom. Roer de bloem met boter door de saus, zodat deze bindt. Breng het geheel aan de kook.

Afronden

Deze saus hoeft niet gebonden te worden. Voeg het vlees en de champignons toe aan de saus en verhit deze. Zorg dat het vlees niet kookt. Serveer de Boeuf Bourguignon met aardappelen of rijst. Serveer hierbij een rode wijn.


Geef een antwoord

De waardering van www.aalvink.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 4052 reviews.