AANDACHT VOOR VLEES

bekijk ons assortiment

De aandacht voor vlees en dan met name de herkomst er van en de manier waarop er met de dieren wordt omgegaan, is de afgelopen jaren enorm gestegen. De populariteit van bbq-en met grotere stukken vlees heeft hier ook aan bijgedragen, maar ook vlees in relatie tot duurzaamheid is natuurlijk een hot topic. Toen ik jaren geleden Aalvink Vleesspecialiteiten begon, had ik heel helder voor ogen wat ik wilde verkopen en waarom. Maar ook welke producten ik niet in wilde aanbieden. Graag vertel ik je meer over de herkomst van het vlees in onze webshop en waarom je geen ingevroren Wagyu steaks bij ons kunt kopen.

Grasgevoerd rundvlees vs graangevoerd rundvlees

Als je een stuk rundvlees van een grasgevoerde koe naast dat van een grainfed (graangevoerde) koe legt, zie je gelijk het verschil. Door het graan bouwt er namelijk meer vet op tussen de spieren, dit zorgt voor een gemarmerde uitstraling van het vlees. Grasgevoerd rund heeft dit minder en het vlees ziet er wat egaler van kleur uit. Dit proef je ook terug in het vlees. Het grasgevoerde rundvlees smaakt wat steviger, het graan gevoerde rundvlees is wat zachter van smaak, wat vettiger. De samenstelling van het vet is bij grasgevoerd rundvlees gezonder, want er zitten meer gezonde Omega-3 vetzuren in dan in graangevoerd vlees.

Voor een koe is het meest natuurlijke voer dat ze kunnen eten gras. Graan eten is tegen natuurlijk en is vooral in de vleesindustrie bedacht om de koeien sneller te laten groeien waardoor ze sneller op slachtgewicht zijn. Het is natuurlijk zo dat koeien in Nederland niet 365 dagen per jaar vers gras kunnen eten, als ze op stal staan krijgen ze mooi aangevuld met extra voeding (hoofdzakelijk kuilvoer) om zo voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Maar het grootste deel van hun voeding bestaat uit gras. Ook preventief antibiotica gebruik is uit de boze.

Wij vinden dat je een koe te eten moet geven wat de natuur voor hem heeft bedacht en dat is gras. Bijkomend voordeel is dat koeien die in de wei staan en gras eten ook meer beweging krijgen dan koeien die op stal graan te eten krijgen.

Herkomst van het vlees

Om kwaliteit te kunnen leveren, maken wij gebruik van vaste leveranciers en een paar vaste slachthuizen. Allemaal bij ons in de buurt, zodat we zelf naar binnen kunnen lopen en kunnen zien dat er netjes en vakkundig gewerkt wordt. Er zijn genoeg horrorverhalen in de media verschenen zodat wij geen concessies doen en eventueel ergens anders vlees vandaan halen. Dan weten we namelijk niet of we de kwaliteit kunnen leveren waar we achter staan. Om je een voorbeeld te geven, een paar jaar geleden, ruim een week voor Kerst, waren we uitverkocht. Onze vaste slachthuizen konden niet meer leveren en we kregen de tip om vlees uit het buitenland te halen, dat zou er nog op tijd zijn zodat we voor Kerst nog konden verkopen. Dat hebben we dus niet gedaan! We weten niet hoe daar wordt geslacht en wat voor leven de dieren hebben gehad. Dus voor ons een no-go. Dan maar een weekje minder omzetten en het jaar er op voor Kerst meer inkopen bij onze vaste slachthuizen.

Het mooie is ook, dat de koeien en varkens die ze daar slachten, allemaal uit de regio komen. Twents vlees uit de buurt. Dat heeft als voordeel dat de dieren niet uren op transport naar het slachthuis hoeven. Een goede zaak, want dat zorgt voor minder stress voor de dieren, minder CO2-uitstoot van de vrachtwagen en verser vlees.
Als je dat vergelijkt met een Australisch grainfed stuk vlees dat je bijvoorbeeld diepgevroren koopt, dan zit je alleen al qua CO2-uitstoot om het vlees hier te krijgen vele malen hoger dan het vlees dat wij verkopen. Bij de versheid van diepgevroren vlees kun je  vraagtekens zetten, aangezien het vlees soms al maanden in vrieshuizen ligt opgeslagen.

Wij kiezen dus bewust voor lokale leveranciers om de kwaliteit van het vlees dat je online bestelt te kunnen garanderen. We vinden ook dat een dier zo natuurlijk mogelijk moet eten en de ruimte moet hebben om te kunnen bewegen. Vandaar dat wij geen ‘grainfed picanha’ of Wagyu steaks’ in ons assortiment hebben, alleen puur en (h)eerlijk vlees uit Twente.

Er wordt door de boeren geen preventief antibiotica gebruikt. Omdat we kleinschalig werken en onze boeren dit ook doen en niet aan de supermarkt ketens leveren en hierdoor ook niet het sterren systeem hanteren. Wij vinden het belangrijker dat de dieren een goed leven hebben.

Wij zijn niet skal gecertificeerd en hierdoor leveren we geen biologisch vlees.

 

Aanbieding!

Kerst inspiratie

Ambachtelijk rollade pakket

Oorspronkelijke prijs was: €69,24.Huidige prijs is: €63,70.
Aanbieding!

BBQ American style

BBQ pulled pork pakket

Oorspronkelijke prijs was: €51,41.Huidige prijs is: €48,84.
Aanbieding!
Uitverkocht

BBQ American style

BBQ spareribs pakket

Oorspronkelijke prijs was: €49,34.Huidige prijs is: €46,87.
Aanbieding!

Aanbieding

Beenham vers

Oorspronkelijke prijs was: €10,50.Huidige prijs is: €9,50.